Siirry pääsisältöön

Videot

"Pitsisukat" naapurin tytölle

Elämme vielä muuton keskellä "kahden asunnon loukossa", joka onneksi päättyy parin viikon päästä. Tulevan entisen asuntomme naapuriperhe sai hiljattain perheenlisäystä ja neuloin pienokaiselle villasukat Seiskaveikasta. No, lankaahan jäi huimasti yli, joten neuloin siitä vielä vauvan isosiskollekin sukat. Valmistuttuaan beiget sukat näyttivät silmissäni ankeilta nuoren naisen sukiksi ja lisäsin niihin helpon piristyksen: kolme virkattua kerrosta mansikkajäätelönvaaleanpunaista "pitsiä". Aikanaan, kun sukat ovat jääneet pieneksi, on helppo purkaa "pitsi" pois ja kierrättää sukat pikkuveljelle. Neuloin koon 33-34 sukat seuraavasti: aloitus 36 silmukkaa -> 3 oikein, 3 nurin joustinneuletta 10 krs -> 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 15 krs -> kantapää -> sukkaosa 40 krs ainaoikein neuletta -> kärkikavennus ja päättely. Vaaleanpunaisen " pitsin" virkkasin viimeiseksi: ensimmäinen krs 5 ketjusilmukkaa per lenkki, toinen krs 6 kjs per le

Retki/pilkkijakkaran kankaan uusiminen, kuvaohje

Varastomme siivouksen yhteydessä löytyivät vanhat retkijakkaramme, jotka ovat peräisin reilusti viime vuosituhannelta. Syy jakkaroiden hautautumiseen varastoon oli se, että niistä oli istuinkankaat repeämispisteessä. Kangas on kyllä helppo ja nopea uusia, mutta se on ompelutyö, jonka jättää mieluusti viimeiseksi. Olen joskus aiemmin uusinut istuinosat tällaisiin jakkaroihin, ja nyt otin kuvat, kuinka homman tein. Aikaa tähän kului alle puoli tuntia per jakkara. Kankaana käytin myöskin varastostamme löytynyttä materiaalia: remppahaalarin housunlahkeet! Haalarin yläosastahan tein jo aiemmin "farkkutakin", postauksen siitä löydät täältä.

Tällaisten retki/pilkkijakkaroiden runkoja näkee joskus metallinkeräysastioissa. Jos runko on ehjä, niin ei muuta kuin tuunaamaan uusiojakkara. Muista, että kankaan tulee olla vahvaa, markiisikankaan tyyppistä, jotta se kestää. Vanhojen (huom! ei stretch) farkkujen lahkeista esimerkiksi saa tukevan jakkaran.


Kankaana käytin remppahaalareiden lahkeet.

Jakkarat alkuperäisessä kuosissaan.

Kangas on kaksinkertainen; 
käytin sekä etu- että takapuolen lahkeeesta.

Mittasin kankaan jakkaran päällä, 
jätin noin 2 cm saumavaraa.

Leikkasin vanhan kankaan pois.

Asetin uuden kankaan siten, 
että molemmat runkoputket jäivät kankaan sisään

Kiinnitin nuppineuloilla kankaan päät.

Ompelu. Tässä vaiheessa kangas pyöri 
vielä vapaasti rungon ympäri, 
joten pystyin etsimään parhaan ompeluasennon.

Kangas ommeltuna.

Kangas ompelun jälkeen nurinpäin jakkarassa.

Käänsin kankaan oikein päin.

Hilasin saumakohdan toisen runkoputken kohdalle.

Saumakohta toisen putken alla.

Ompelin villalangalla käsin sauman runkoputken 
viereen, jotta kangas ei enää pääse pyörimään 
jakkaran kehikon ympäri. 

Vasemmalla korjattu jakkara, 
oikealla vielä alkuperäiskuosinen.

Molemmat jakkarat uusissa kuoseissaan.

Kommentit

Suositut tekstit