Siirry pääsisältöön

Videot

"Pitsisukat" naapurin tytölle

Elämme vielä muuton keskellä "kahden asunnon loukossa", joka onneksi päättyy parin viikon päästä. Tulevan entisen asuntomme naapuriperhe sai hiljattain perheenlisäystä ja neuloin pienokaiselle villasukat Seiskaveikasta. No, lankaahan jäi huimasti yli, joten neuloin siitä vielä vauvan isosiskollekin sukat. Valmistuttuaan beiget sukat näyttivät silmissäni ankeilta nuoren naisen sukiksi ja lisäsin niihin helpon piristyksen: kolme virkattua kerrosta mansikkajäätelönvaaleanpunaista "pitsiä". Aikanaan, kun sukat ovat jääneet pieneksi, on helppo purkaa "pitsi" pois ja kierrättää sukat pikkuveljelle. Neuloin koon 33-34 sukat seuraavasti: aloitus 36 silmukkaa -> 3 oikein, 3 nurin joustinneuletta 10 krs -> 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 15 krs -> kantapää -> sukkaosa 40 krs ainaoikein neuletta -> kärkikavennus ja päättely. Vaaleanpunaisen " pitsin" virkkasin viimeiseksi: ensimmäinen krs 5 ketjusilmukkaa per lenkki, toinen krs 6 kjs per le

Kierrätystä 1970-luvulla: valokuvien kehitysprosessin hopeasta tehty riipus

Esittelen mielenkiintoisen riipuksen, jonka olen ostanut kirpputorilta joskus viime vuosituhannen puolella. Korun hintaa en enää muista, saattoi olla 15 markkaa. Siinä ei ollut ketjua ostettaessa, paksun hopeaketjun hankin siihen myöhemmin. Mikä tästä sitten tekee niin kiinnostavan? No se, mistä valmistusmateriaalina käytetty hopea on peräisin! Riipus on nimittäin tehty paperivalokuvien valmistusprosessista kierrätetystä hopeasta, korun mukana tuli pieni tarinalappu. Korun etupuoli on sen sileä puoli ja se on ajateltu kaiverrettavaksi yksilöllisesti. 

Olen käyttänyt korua sen leimapuoli päällepäin, niinpäin se on minusta mielenkiintoisempi. Leimat ovat "kissan kokoisia" ja vuosileima A8 paljastaa korun valmistusajankohdaksi vuoden 1978. Jalometallikorujen vuosileima-avain löytyy Tukesin sivuilta. Korvakoruina riipuksen kanssa olen käyttänyt pieniä Espritin tappirenkaita koska ne ovat samanväristä himmeää mattahopeaa. Oikeastaan minun pitäisikin ideoida jotkut paperivalokuviin liittyvät korvikset tämän riipuksen kanssa!


Riipuksessa olevat leimat kertovat: 
valmistaja on Sten & Laine (valmistajan nimileima), 
leimojen oikeellisuuden on tarkastanut valtuutettu tarkastuslaitos (tarkastusleima), 
korun hopeapitoisuus on 830 (pitoisuusleima), 
korun valmistuskaupunki on Turku (paikkakuntaleima/kaupunkileima), 
koru on valmistunut vuonna 1978 (vuosileima A8).

(Jalometallituotteiden leimoista löytyy tietoa Tukesilta.)






Kommentit

Suositut tekstit