Siirry pääsisältöön

Videot

"Pitsisukat" naapurin tytölle

Elämme vielä muuton keskellä "kahden asunnon loukossa", joka onneksi päättyy parin viikon päästä. Tulevan entisen asuntomme naapuriperhe sai hiljattain perheenlisäystä ja neuloin pienokaiselle villasukat Seiskaveikasta. No, lankaahan jäi huimasti yli, joten neuloin siitä vielä vauvan isosiskollekin sukat. Valmistuttuaan beiget sukat näyttivät silmissäni ankeilta nuoren naisen sukiksi ja lisäsin niihin helpon piristyksen: kolme virkattua kerrosta mansikkajäätelönvaaleanpunaista "pitsiä". Aikanaan, kun sukat ovat jääneet pieneksi, on helppo purkaa "pitsi" pois ja kierrättää sukat pikkuveljelle. Neuloin koon 33-34 sukat seuraavasti: aloitus 36 silmukkaa -> 3 oikein, 3 nurin joustinneuletta 10 krs -> 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 15 krs -> kantapää -> sukkaosa 40 krs ainaoikein neuletta -> kärkikavennus ja päättely. Vaaleanpunaisen " pitsin" virkkasin viimeiseksi: ensimmäinen krs 5 ketjusilmukkaa per lenkki, toinen krs 6 kjs per le

Kirppislöytönä vintage-iltalaukku

En kertakaikkiaan pysty käymään kirpputoreilla silmäilemättä niiden laukkutarjontaa. Yritän hillitä itseni parhaani mukaan, mutta, kuten kaikki laukkuihin hurahtaneet tietävät, niin eihän se aina onnistu. Yleensä pystyn perustelemaan kirppikseltä tehdyt laukkuostokset niin miehelleni kuin itsellenikin klassisella Sulo Vilen selityksellä "ostin kun sain halvalla". Tämä hopeanvärinen vintage-iltalaukku on juuri sellainen: hinta oli kolme euroa! Laukku on luultavasti materiaaliltaan nahkaa, ainakin se hieman tuoksahtaa siltä kun oikein nenänsä työntää siihen liki ja nuuhkii.  

Kotona yritin Googlen kuvahaulla selvittää, mille vuosikymmenelle laukkulöytöni voisi sijoittua. Eniten samantapaisia iltalaukkuja löytyi hakusanoilla "vintage evening purse from 1960s", joten tein johtopäätöksen, että laukku olisi 60-luvulta. Tämä on ihan silkkaa arvailua perustuen vain Googlen kuvahaun tuloksiin; yhtäkään täsmälleen samanlaista laukkua ei osunut silmään. 

Laukussa on pieniä käytön jälkiä, esimerkiksi naarmuja, joiden epäilen tulleen pitkistä kynsistä, jotka ovat raapaisseet laukkua sitä avattaessa. Myös nahan hopeaväri on hienoisesti kulunut, se näkyy ruskean nahkan pilkistämisenä laukun saumoista. Sitä en pidä kuitenkaan häiritsevänä, vaan ajan tuomana patinana, jota vintage-esineessä kuuluukin olla. Sisäpuolella laukussa on muutama tummunut kohta, mutta vuoriltaan se on ehjä. En ole puhdistanut laukkua vielä sen kummemmin, ajattelin, että teen Marseille-saippuasta miedon liuoksen, jolla pyyhin laukun, ainakin sen nahkaosat. 

Laukkuun mahtuu yllättävän hyvin kännykkä ja pieni lompakko, jonne sujauttaa avain ja pankkikortti. En koskaan kuljeta kotiavainta pelkiltään laukussa, vaan aina jossakin pikku pussukassa, sillä avaimella tulee herkästi reikiä käsilaukun vuoriin.





Kommentit

Suositut tekstit