Siirry pääsisältöön

Videot

"Pitsisukat" naapurin tytölle

Elämme vielä muuton keskellä "kahden asunnon loukossa", joka onneksi päättyy parin viikon päästä. Tulevan entisen asuntomme naapuriperhe sai hiljattain perheenlisäystä ja neuloin pienokaiselle villasukat Seiskaveikasta. No, lankaahan jäi huimasti yli, joten neuloin siitä vielä vauvan isosiskollekin sukat. Valmistuttuaan beiget sukat näyttivät silmissäni ankeilta nuoren naisen sukiksi ja lisäsin niihin helpon piristyksen: kolme virkattua kerrosta mansikkajäätelönvaaleanpunaista "pitsiä". Aikanaan, kun sukat ovat jääneet pieneksi, on helppo purkaa "pitsi" pois ja kierrättää sukat pikkuveljelle. Neuloin koon 33-34 sukat seuraavasti: aloitus 36 silmukkaa -> 3 oikein, 3 nurin joustinneuletta 10 krs -> 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 15 krs -> kantapää -> sukkaosa 40 krs ainaoikein neuletta -> kärkikavennus ja päättely. Vaaleanpunaisen " pitsin" virkkasin viimeiseksi: ensimmäinen krs 5 ketjusilmukkaa per lenkki, toinen krs 6 kjs per le

Pääsiäiskalenteri: pitkäperjantai

Pääsiäisviikon perjantain nimi lienee kaikille tuttu: pitkäperjantai. Se on pääsiäistä edeltävä perjantai, yksi hiljaisen viikon juhlapyhistä. Mutta etuliite "pitkä", mistä se tulee? Googletin paljon tätä tietoa, ja erään selityksen löysin Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta. Heidän artikkelinsa aiheesta kertoi, että sana "pitkä" on käännöslaina jo 1500-luvulta ruotsin kielen sanasta "lång". Pitkänäperjantaina muistellaan Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa, joten siksi sanan "pitkä" katsotaan kuvaavan hyvin päivän luonnetta. Erikoista on kuitenkin se, että Pohjoismaiden ulkopuolella päivästä ei juurikaan käytetä tällaista nimitystä.
(Lähde: kotus.fi -sivusto)


Pitkäperjantaina kalenteristani löytyy pääsiäisaiheinen pöytäliina, joka on peräisin 1960-luvulta. Olen saanut liinan anopiltani, ja hän on kertonut, että kangas oli tarkoitettu leikattavan valkoisia raitoja pitkin ja ommeltavan lautasliinoiksi. Anoppini ei ollut tehnyt niin, koska hänen mielestään liina on kauniimpi näin, ja siinä hän on aivan oikeassa. Liina on niin sievä, että se koristaa pöytäämme jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.







Kommentit

Suositut tekstit