Siirry pääsisältöön

Videot

Sporttipaitatuunaukset

Minulla oli kaksi jo melkoisen kulahtanutta ja pesussa kutistunutta mustaa t-paitaa. Niiden rinnuksessa oli vaaleanpunaiset silhuetti-painatukset, jotka olivat hyväkuntoiset. En kuitenkaan halunnut enää käyttää paitoja koska ne kinnasivat päällä, mutta en myöskaan ollut tullut hävittäneeksi niitä. Inspiraatio t-paitojen tuunaamiseen löytyi yllättävällä tavalla: haeskelin hattujemme seasta jotakin kivaa lippistä ja löysin 15 vuotta sitten äidiltäni lahjaksi saamani vaaleanpunaisen Puman lippiksen, jossa on turkoosi Puman logo. Lippis oli aikoinaan lempparini ja käytin sitä paljon. Koska tilkkulaatikosssani oli suikale turkoosia trikoota, päätin tuunata kahdesta t-paidastani "sporttipaidat" käytettäväksi lippiksen kanssa.  

Pääsiäiskalenteri: pitkäperjantai

Pääsiäisviikon perjantain nimi lienee kaikille tuttu: pitkäperjantai. Se on pääsiäistä edeltävä perjantai, yksi hiljaisen viikon juhlapyhistä. Mutta etuliite "pitkä", mistä se tulee? Googletin paljon tätä tietoa, ja erään selityksen löysin Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta. Heidän artikkelinsa aiheesta kertoi, että sana "pitkä" on käännöslaina jo 1500-luvulta ruotsin kielen sanasta "lång". Pitkänäperjantaina muistellaan Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa, joten siksi sanan "pitkä" katsotaan kuvaavan hyvin päivän luonnetta. Erikoista on kuitenkin se, että Pohjoismaiden ulkopuolella päivästä ei juurikaan käytetä tällaista nimitystä.
(Lähde: kotus.fi -sivusto)


Pitkäperjantaina kalenteristani löytyy pääsiäisaiheinen pöytäliina, joka on peräisin 1960-luvulta. Olen saanut liinan anopiltani, ja hän on kertonut, että kangas oli tarkoitettu leikattavan valkoisia raitoja pitkin ja ommeltavan lautasliinoiksi. Anoppini ei ollut tehnyt niin, koska hänen mielestään liina on kauniimpi näin, ja siinä hän on aivan oikeassa. Liina on niin sievä, että se koristaa pöytäämme jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.Kommentit

Suositut tekstit